Burgery z soczewicy i pieczarek

Składniki ( ok. 9szt):

  • 150g suchej soczewicy czerwonej
  • 3-4 średniej wielkości pieczarki
  • 2 łyżki suszonych warzyw (można pominąć)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • pół cebuli
  • pół pęczka natki pietruszki
  •  ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma, kumin, pieprz sól

Soczewicę bardzo dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie z suszonymi warzywami.

Po ugotowaniu bardzo dokladnie ją odsączyć.
Pieczarki i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki i podsmażyć na oliwie razem z czoskiem.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby platki i siemię wchłonęły pozostałą wodę.
Uformować burgery i usmażyć.