Ciasto warzywne

Składniki:

  • 1,5 szklanki mixu z cukinii, marchewki i jabłka (starte na grubych oczkach tarki)
  • szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szkl cukru kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki zmienionego siemienia lnianego
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Siemię lniane zalać 5 łyżkami wody i odstawić.
Do miski wlać mleko roślinne, olej, namoczone siemię lniane i cukier kokosowy. Wymieszać do połączenia składników.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.
Składniki z obu misek połączyć i dodać startą marchew z cukinia i jabłkiem.


Ciasto przełożyć do keksowki i piec przez ok. 50 minut w 190*