Składniki (4 porcje):
- ok. 0,5 kg batata
- ok. 0,5 kg szparagów
- marchewka
- cebula czerwona
- ciecierzyca z puszki
- pomidory z puszki (lub ok. 0,5 kg pomidorów świeżych obranych ze skóry i pokrojonych)
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru (ok. 1cm)
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kumin, kurkuma
Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Odciąć od szparagów zdrewniałe końcówki, główki odkroić i odłożyć, resztę pokroić na ok. 5 cm kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek i imbir drobno posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę. Dodać resztę pokrojonych warzyw (poza główkami szparagów) oraz czosnek z imbirem Podsmażyć ok. 5 minut. Dodać przyprawy i pastę curry. Ponownie zamieszać.
Wlać szklankę wody. Zagotować. Dodać mleczko kokosowe, pomidory, główki szparagów, odsączoną ciecierzycę i sos sojowy. Zamieszać i gotować do miękkości warzyw.
Podawać z ryżem i kolendrą.