Pierogi leniwe z batatów

Składniki (2 małe porcje):

  • ok. 700g batatów (przed upieczeniem)
  • ok. 130g mąki orkiszowej (typ 450)
  • szczypta soli

Bataty dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wstawić do rozgrzanego piekarnika – 190* i piec do miękkości (ok. 1godz.20min.). Po tym czasie wyjąć je i pozostawić do wystygnięcia.

Bataty obrać i zblendować. Wymieszać z mąką i szczyptą soli W razie konieczności dosypać mąki (nie za dużo, bo po ugotowaniu zrobią się twarde).

Masę podzielić na 4 części. Uformować podłużne rolki i wyciąć skośne kopytka.

W garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić kopytka. Pilnować, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować ok. 1 minutę po wypłynięciu. Odcedzić.

Podawać z wegańską śmietaną i syropem klonowym.