„Spaghetti bolognese”

Składniki (2 porcje):

  • opanowanie „mięsa mielonego” Dobra Kaloria
  • marchewka
  • pół dużej papryki
  • 5 suszonych pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy (papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, sól)
  • pół pęczka natki pietruszki

Parmezan”:

  • garść orzechów nerkowca
  • łyżka płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy
  • płaska łyżeczka czosnku suszonego
  • szczypta soli

Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobnione suszone pomidory, startą, na grubych oczkach tarki, marchewkę i posiekany czosnek. Dodać przyprawy, wymieszać.

Smażyć przez kilka minut. Wlać 1/3 szklanki wody i passatę. Zagotować i dusić pod przykryciem 10 minut.

„Mięso mielone” przygotować wedlug instukcji na opakowaniu.
Skladniki na wegański parmezan zblendować.